Saturday, October 16, 2010

Cinnamon Bun (untuk Lena)

250ml -susu segar
25gram yis atau satu paket yis
80 gram gula
1/2 sudu kecil garam
1 sudu kecil serbuk "cardamom"
1 biji telur
100 gram mentega
370 gram tepung gandum

Filling:
mentega
serbuk cinnamon
gula

topping:
1 telur
gula yg besau2 tu :) @ coarse sugar

Cara membuat:

1.Panas kan oven 225c

2.Mskkan yis dalam susu yg suam (tunggu beberapa minit)

3. mskkan separuh tepung dan ayak hingga menjadi doh yg lembut

4.mskkan mentega kedalam doh dan tambah tepung sebyk yg di perlukan.

5. Doh dah sedia jika tak melekat kat jari jemari mu :)

6. Tutupkan doh didalam mangkuk dgn kitchen towel and biarkan naik selama 30 minit (kalo tak naik pon takpe, asalkan ko biarkan)

7. Selepas 30 minit, tumbuk (knead) doh tu sebentar.

8. Dgn rolling pin, ko rolkan doh tu jadi empat segi panjang (rectangular)

9. Spread butter ke atas doh bersama gula dan serbuk cinnamon.

10. ko rolkan doh tu cam nih...



11. Lepas tu ko potong doh tu cam nih...



p/s: bukan tangan aku ye.. aku tak putih cam gitu...:)

12. Tekan kan doh yg telah dipotong tu kat tengah2 dgn ibu jari, jadikan lapisan tu terkeluar sedikit.

13. Biarkan doh tu selama 30 minit lagi dgn kitchen towel.

14. Selepas 30 min, beruskan doh dgn telur dan coarse sugar.

15. Bakar selama 10-15 min @ sehingga perang keemasan.

16. Makan!!


SELAMAT MENCUBA!


No comments:

Post a Comment

Thank you for your lovely comments! I really enjoy reading it and interact with you! *kiss!*

nrelate

Disqus for Pretty Menawan